Dit zijn 4 dingen die je nog niet wist over inductiekookplaten

Inductiekookplaten zijn in korte tijd enorm populair geworden, maar er zijn nog veel details die niet altijd bekend zijn. Deze kookplaten zijn niet alleen modern en efficiënt, maar bieden ook verrassende voordelen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. In dit artikel ontdek je vier interessante dingen over inductiekookplaten die je mogelijk nog niet wist en waarom ze een slimme keuze zijn voor je keuken.

Inductiekoken is energie-efficiënter dan je denkt

Iedereen weet dat inductiekookplaten een energiezuinig alternatief zijn voor traditionele gas- en elektrische kookplaten, maar hoeveel efficiënter ze precies zijn, is misschien minder bekend. In plaats van indirecte warmte, waarbij de energie van de kookplaat via de lucht of een metalen plaat naar de pan wordt overgebracht, werken inductiekookplaten met elektromagnetische velden die direct de pan zelf opwarmen. Dit betekent dat bijna alle opgewekte energie wordt gebruikt om je eten te koken, zonder verspilling aan de omgeving. Wat betekent dit voor jou? Onderzoek toont aan dat inductiekoken maar liefst 90% van de opgewekte energie direct naar de pan stuurt, terwijl gasfornuizen rond de 40% zitten. Dat betekent dat je niet alleen sneller kookt, maar ook minder energie verbruikt. Stel je voor dat je binnen enkele minuten een pan water kunt koken en tegelijkertijd bespaart op je energierekening. Dat is goed nieuws voor je portemonnee en het milieu. Geen wonder dat steeds meer mensen de overstap naar inductie maken.

Je hebt speciale pannen nodig, maar de keuze is enorm

Een veelvoorkomend misverstand over inductiekoken is dat je al je pannen moet vervangen. Hoewel je inderdaad pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie (magnetiseerbaar), betekent dit niet dat je beperkt bent in je keuzes. Veel materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt, zoals gietijzer of roestvrij staal, werken perfect op een inductiekookplaat. Bovendien hebben de meeste moderne pannen merken hun aanbod afgestemd op inductie, dus je kunt zonder moeite stijlvolle en functionele pannen vinden. Wil je snel weten of je huidige pannen werken op inductie? Het is heel simpel: pak een magneet en houd deze tegen de bodem van de pan. Als de magneet blijft plakken, is de pan geschikt voor inductie. En maak je geen zorgen, merken zoals ATAG bieden vaak hun eigen accessoires aan die perfect samenwerken met hun inductiekookplaten. Dus zelfs als je nieuwe pannen nodig hebt, heb je genoeg keuze om je keuken precies zo in te richten als je wilt, zonder concessies aan kwaliteit of stijl.

Ze zijn veiliger dan gas of traditionele elektrische kookplaten

Als je kinderen in huis hebt, weet je hoe belangrijk veiligheid in de keuken is. Hier blinkt inductie echt uit. In tegenstelling tot gasfornuizen of traditionele elektrische kookplaten, waar de kookplaat zelf heet blijft en brandwonden kan veroorzaken, verwarmt de inductie alleen de pan. Zodra je de pan van de plaat haalt, koelt het oppervlak snel af. Geen gevaar om per ongeluk je hand te verbranden aan een nog hete plaat! Daarnaast hebben de meeste inductiekookplaten slimme beveiligingsfuncties, zoals automatische uitschakeling wanneer er geen pan op de plaat staat, of een kinderslot om te voorkomen dat de kookplaat per ongeluk wordt ingeschakeld. Het feit dat er geen open vlam is of gevaarlijke gassen vrijkomen, maakt inductie tot een veilige keuze voor gezinnen. Voor wie waarde hecht aan veiligheid en gemoedsrust in de keuken, is inductie een absolute aanrader.

Inductiekookplaten zijn nauwkeuriger dan je denkt

Als je graag in de keuken staat, weet je hoe belangrijk het is om de temperatuur onder controle te hebben. Inductiekookplaten bieden je hier de perfecte precisie. Of je nu op hoog vuur wilt roerbakken of op laag vuur chocolade wilt smelten zonder dat het aanbrandt, inductiekookplaten reageren vrijwel direct op veranderingen in de temperatuurinstelling. Dat maakt het koken niet alleen sneller, maar ook preciezer dan ooit. De nauwkeurige temperatuurregeling is ideaal voor gerechten die constante hitte vereisen. Denk bijvoorbeeld aan het sudderen van een delicate saus of het maken van een perfecte risotto. Omdat inductie de warmte direct naar de pan overbrengt, kun je precies zien hoe snel of langzaam iets kookt en de temperatuur in real-time aanpassen. Dit voorkomt dat gerechten overkoken of aanbranden, wat leidt tot minder verspilling en efficiënter koken. Bovendien zijn veel inductiekookplaten uitgerust met handige extra’s zoals timers en warmhoudfuncties, waardoor koken niet alleen efficiënter, maar ook leuker wordt.