Andijvie koken en tips voor een andere bereiding. Het is vanzelfsprekend helemaal niet moeilijk, en voor deze erg veelzijdige groente zijn diverse recepten te vinden. De groente kan rauw gegeten worden, gestoomd, gebakken, gekookt, en erg geschikt om te gebruiken in een verse salade.

Maar, andijvie is geen sla, wat veel mensen nogal eens denken. Hoewel je het wel heel goed als een soort sla kunt eten.

In Nederland is deze groentesoort nagenoeg het hele jaar door vers te krijgen in de supermarkten en in de groentewinkel. Alleen een korte periode in de winter, als de aanvoer van de volle grond gestopt is, en de nieuwe aanvoer uit de kas nog niet echt op gang is gekomen, kan het soms wat lastiger zijn om verse andijvie te vinden in de winkels.

Eigenlijk best wel raar, want één van de populairste gerechten met deze groente is andijviestamppot, wat ook wel stimpstamp genoemd wordt. En dit gerecht wordt vooral in de wintermaanden gegeten, net als andere stamppotten.

Daarbij moeten we nog wel aantekenen dat de kroppen van de volle grond, vaak groter zijn dan die uit de kas. De andijvie uit de kas heeft daarentegen vaak een kortere kook- of baktijd.

Veelzijdige groente

Vaak wordt de groente in een rauwe vorm gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor stimpstamp, of in salades. Vandaar ook vaak de verwarring.

We kunnen ook twee verschillende soorten onderscheiden, hoewel beide soorten voor andijvie koken kunnen worden gebruikt. De normale variant, en de krulandijvie.

Deze laatste soort is wel ietwat meer bitter. De groente smaakt doorgaan fris, een beetje bitter, en is verwant aan witlof.

Wat wel belangrijk is, is dat je voor de recepten verse andijvie moet gebruiken. Helaas is de groente niet onbeperkt houdbaar, en soms al in de supermarkt enigszins aan het bederven. Dat komt voornamelijk omdat tussen de bladeren vaak vocht zit, of dat de groente in een plastic zak in de koelkast wordt bewaard.

Neem alleen echt verse andijvie mee, wat je kunt zien aan het ontbreken van rottende of bruine bladeren, en ook gele of lichtgroen-gele bladeren in het hart van de krop zijn een teken van versheid.

Voelt de groente wat vochtig aan, dep deze dan droog met wat keukenpapier, en bewaar de groente altijd in de groentelade. Haal de krop wel uit de eventuele plastic zak.

In dat geval kun je de groente een paar dagen in de koelkast bewaren. Voor gebruik overigens altijd goed wassen, want zeker als de groente van de volle grond komt, kunnen er nog wel eens slakjes in zitten.

Is de andijvie een keer goedkoop in winkel of supermarkt, dan kun je rustig inslaan. Andijvie kun je na kort blancheren, prima invriezen. En dan kun je een tijdje lang van deze gezonde groente genieten.

Er zijn bovendien verschillende gerechten mogelijk, van een stamppot, ook wel stimpstamp genoemd, een salade is mogelijk, en je kunt de groente natuurlijk op diverse andere manieren verwerken in diverse recepten.

En zo kun je iedere keer weer wat anders op tafel toveren, en reken maar dat de meesten het erg lekker zullen vinden. Hoewel de groente vaak vooral bij kinderen niet erg geliefd is. Maak je een keer wat anders, dan zal de mening van de meeste kinderen ook veranderen.

Wil je jouw ingrediënten direct in huis hebben? Bestel ze dan direct online bij Jumbo.com

Andijvie koken

Een traditioneel recept

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword andijvie koken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 19 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 95 kcal

Ingrediënten

  • 1 Verse krop andijvie, ongeveer 500 gram voor 4 personen.

Bereiding

  1. Haal eventuele vieze bladeren van de krop, en snij de onderkant van de krop. We bedoelen hier het restant van de wortel.

  2. Snij ook het harde gedeelte uit de krop waaraan de wortel gezeten heeft.

  3. Snij zowel de groene bladeren als het gelige hart van de krop aan stukjes van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter.

  4. Doe een bodem water in de pan en breng dit aan de kook.

  5. Was de andijvie goed, zodat alle viezigheid, slakjes en zand weggespoeld worden. Zie je veel slakjes zitten, doe de gesnede groente dat gedurende een uurtje in een pan met water en veel zout. De slajes gaan dan dood.

  6. Als het water kookt doe je de andijvie voorzichtig bij het kokende water in de pan.

  7. Kook nu de andijvie gedurende 12 tot 15 minuten.

Koken of anders bereiden

Wat bereidingswijzen betreft, is dat met deze groente wat beperkt, en dat komt omdat het eigenlijk vergelijkbaar is met een slasoort. Dit is eigenlijk beperkt tot:

  • Andijvie koken. De bereidingswijze die vroeger vaak gebruikt werd, en dan vaak ook nog eens met een papje. Deze bereidingsmethode wordt, in deze tijd van salades en wokgroenten bijna niet meer gebruikt. Je moet het lekker vinden, gekookte andijvie en gekookte aardappelen met een stukje vlees. En jus dan wel te verstaan.
  • Wokken. Maar daar moet je wel opletten dat de andijvie eigenlijk als laatste wordt toegevoegd, en niet te lang verhit wordt. Anders gaat de smaak er grotendeels uit
  • Rauw als andijviestamppot. Normaliter wordt andijvie in deze stamppot ook rauw toegevoegd, maar kort koken vinden sommigen lekkerder.
  • Rauw in een salade. En daar komt dan weer de veelzijdigheid van deze groente om de hoek kijken. Andijvie kun je in iedere salade gebruiken. Bijvoorbeeld als vervanger van de slasoorten die we vaak eten. Vooral het gelige hart van de groente is daar erg geschikt voor.
  • Soep, alhoewel niet iedereen misschien aan het maken van andijviesoep zal denken. Toch is dit zo’n soepsoort die je gewoon eens moet proberen.

Over geel hart gesproken. Dat is toch wel een teken dat de andijvie vers is, en niet te lang heeft gelegen. Maar als de groente te lang ligt dan is dit gele gedeelte ook het eerste wat gaat bederven of rotten.

Andijvie is natuurlijk het beste als deze gewoon uit Nederland afkomstig is. Omdat het toch een soort groente is van de lente en de zomer, ligt de groente helaas nagenoeg niet het gehele jaar door in de winkels.

Wil je toch het hele jaar door van deze gezonde groente kunnen genieten is het aan te bevelen om andijvie in te vriezen. En dat kan kan zelfs erg goed.

Sla het dus in op het moment dat de groente in overvloed wordt aangeboden. Voordeel is vaak ook nog dat een krop andijvie op die momenten erg goedkoop is.